Pages

Sunday, March 8, 2009

Vaheaeg...

Läbi on saanud vaheaeg! Kurb, aga tõsi. Tegelikult väga kurb ei ole, sest siin maal ei ole koolil ja vaheaja väga vahet.
Plaanitud oli vaheajal käiia paljudel võistlustel ja lõpetada vaheaeg, siis maiuspalaga, ehk 45km klassikaga (Gaustadløpet).
Kahjuks kujunes vaheaeg natuke keerulisemaks, sest organism andis ilusti märku, et miski on seest korrast ära. Vabalajal polnud hullu midagi, aga trennis polnud nagu ei mingisugust jõudu. Raske oli isegi kergeid trenne teha. Andsin endale treeningutest puhkust, et uurida, mis viga. Põhjuseks leidsime rauavaeguse, mis võib põhjustada madala hemoglobiini taseme ja tekitab ka uimasust ja jõuetust.
Spordis on eelkõige raua tähtsus seotud organismi varustamises hapnikuga. Rauavajadus on eriti suur veel vastupidavusaladel. Mehed kaotavad liiter higiga keskmiselt 1,15mg. rauda (naistel on see arv veelgi suurem). Päevane raua vajadus on tavainimestel 10mg. ja sordiga tegelevatel peaaegu 2 korda suurem. Pole just raske aru saada, et üsnagi raske on vastupidavusala sportlastel oma rauavaegust tava toiduga stabiliseerida, sest rauaallikad, nagu punane liha, oad, kuivatatud puuviljad jne. ei pruugi päevase toiduga imendada verre vajaliku koguse rauda. Järeldus- rauavaeguse korral pea nõu arstiga ja vajadusel kasuta rauapreparaate.
Tuleb tunnistada, et kuigi pärast viimast vereproovi soovitas arst tarbida toidule lisaks veel rauapreparaate, siis eirasin ma seda täielikult. Lootsin ikka tavatoiduga oma vere rauasisaldust normaliseerida. Hakkasin küll, rohkem rauallikaid tarbima, ent kahjuks sellest ei piisanud ja tiheda võistlusgraafiku tõttu muutus mu seisund samm-sammult aina hullemaks.
Mis seal salata, ei käinud ma ühelgi võistlusel, ega väga treenindgi see vaheaeg. Kuigi sisimas lubasin endale, et kui laupäevased soojendustreeningu ajal tunnen ennast enam-vähem, siis kindlasti olen pühapäevasel klassikavõistluse stardis. Kahjuks laupäeval nägin liiga suuri riske selle võistluse osas ja seetõttu loobusin ka võistlusest.
Võistleda jõuab ka hiljem. Kui vaadata võistluskalendrit, siis ega võistelda saab peaaegu, et mai kuuni lausa.
Tegelikult polnud vaheajal vigagi- sain köögis toimetada rekordiliselt palju. Selle nädala lemmikute toitude hulka kuulusid ahju kartulid praetud peekoni ja hapukoorega, lisaks veel juustu-vorsti kodune pizza ja laupäevaõhtused kaneelisaiakesed. Viimaseid tuli rohke taigna tõttu lausa kaks ahjutäit ja vaadates pooletunnist Top Geari kadusid kõik soojad, pehmed, maitsvad kaneelisaiakesed taldrikult ära. Siiamaani ei saa aru kuhu, kuid väheamlt minu kõht oli laupäeva õhtul erakordselt täis.
Lisaks veel sai natuke klaverit ja mõnel päeval ka laua tennist mängitud. Lisaks veel ehitasime üks õhtupoolik ka lumememme. Ilm on olnud soe (-4....+2) ja lund on ka natuke tulnud.

No comments: